תעבורה – שלילת רישיון
שלושה גופים מוסמכים לשלול רישיונו של נהג:
- משרד הרישוי – הפסילות הגורפות והעיקריות הן בגין צבירת 36 נקודות. כאשר נהג צובר ניקוד זה הוא צפוי לפסילה של 3 חודשים וכן עליו לעבור מבחן תיאוריה מחדש. הפסילות העיקריות הנוספות הן בשל אי התאמה לנהיגה וזאת כאשר יש מניעה פיזית או נפשית לנהיגה. במקרים מסוג זה ישלחו הנהגים למבחן במכון הרפואי לבטיחות בדרכים והוא ייתן המלצה למשרד הרישוי כיצד לנהוג ברישיונם.
- בתי משפט – נהגים יפסלו בגין עבירות תנועה אשר בגינם הם הוזמנו לבית המשפט לתעבורה והאחרון יבחן אם יש לפסול את רישיונם בהתאם לחומרת העבירה ועברם התעבורתי. ערעורי תעבורה ועבירות חמורות ידונו במחוזי.
- משטרה – פסילות מנהליות לתקופות שונות בהתאם לחומרת העבירה ולנסיבותיה. כאשר מדובר בתאונת דרכים ישנה סמכות לפסול לתקופה של חודשים ובעבירות תעבורה חמורות מוגדרות אחרות לחודש ימים.
לאחרונה עבר חוק חדש הקובע כי נהגים שייתפסו חוזרים על עבירות תעבורה "חמורות ביותר", בתוך פרק זמן של 10 שנים עלולים לאבד את רישיונם לצמיתות. על פי חוק זה, נהג שצבר במשך 10 שנים שלוש הרשעות על עבירות תעבורה חמורות ביותר יאבד את רישיונו לתקופה של 10 שנים. אם במשך שנתיים בתום תקופת השלילה הוא ישוב ויעבור פעם אחת עבירת תעבורה חמורה ביותר – רישיונו יישלל לצמיתות.
מי שיצבור 3 עבירות "חמורות" במשך 5 שנים יאבד את רישיונו למשך שנתיים. אם הוא יצבור שוב 3 עבירות תעבורה חמורות הוא שוב ייפסל לשנתיים ובפעם השלישית כבר רישיונו ייפסל לצמיתות.
עבירות התעבורה החמורות על פי חוק זה: נהיגה בשכרות, גרימת מוות ברשלנות, תאונת פגע וברח, נהיגה בזמן פסילה וחציית מסילת רכבת שלא כחוק. העבירות החמורות על פי חוק זה הן: נסיעה ברמזור אדום, חציית פס הפרדה לבן, נהיגה ללא רישיון, אי מתן זכות קדימה להולכי רגל, נסיעה במהירות מופרזת.