טיפול למשתמשים בסמים
בית המשפט לתעבורה רשאי לתת צו מבחן לטיפול בקהילה לגמילה מסמים בהתקיים התנאים הבאים:
- הנאשם נמצא אשם במיוחס לו, והוא משתמש בסמים מסוכנים.
- הנאשם הסכים לעבור טיפול גמילה והבין את תנאי הטיפול.
- מצבו של הנאשם מצדיק טיפול והוא מתאים לטיפול כזה.
- נתקבל תסקיר קצין מבחן המעיד כי נעשו סידורים שיאפשרו לנאשם לקבל את הטיפול הנדרש.
- ניתן לתת צו כאמור אפילו אם כנגד הנאשם יש עונש מאסר על תנאי בר הפעלה.
על החשיבות של הליך הטיפול לשם גמילה מסמים ניתן לראות בתיק פל 1316/07. בתיק זה הורשע הנאשם על פי הודאתו במסגרת התיק העיקרי בעבירת תעבורה של נהיגה בשכרות מכוח סירוב להיבדק ולעבור בדיקת שתן לגילוי סמים. הנאשם צירף תיק נוסף במסגרתו הורשע על פי הודאתו בעבירות תעבורה של נהיגה בשכרות, סירוב להיבדק, נהיגה בזמן פסילה ונהיגה ללא ביטוח תקף. גם במקרה זה סרב הנאשם להיבדק ולעבור בדיקת סמים ויום אחד בלבד לאחר שנפסל מנהלית על ידי קצין משטרה המשיך לנהוג ברכבו ונתפס נוהג בזמן פסילה.
בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים מהם עולה כי מדובר באדם כבן 38 אשר סובל מהתמכרות ארוכת שנים לסמים קשים. בתחילה הביע שירות המבחן אופטימיות באשר לסיכוייו של הנאשם לשנות מדרכיו ולהתנתק מהשימוש בסמים. הנאשם בעצמו ומיוזמתו פנה ליחידה לנפגעי סמים בראשון לציון על מנת להשתלב בטיפול גמילה מסמים. הנאשם התמיד בטיפול במשך חצי שנה ומסר במהלכם בדיקות שתן נקיות מסמים, אולם לאחר מכן החל להעדר מהפגישות בטענה כי עבודתו אינה מאפשרת זאת.
בעקבות כך ציווה בית המשפט לתעבורה ברמלה כי יינתן תסקיר משלים בעניינו. מהתסקיר המשלים עולה כי הנאשם ניתק כל קשר עם היחידה לנפגעי סמים ועם שירות המבחן וזאת למרות השתדלותה של קצינת המבחן שהפצירה בו לחזור לטיפול. הנאשם רק חזר לשתי פגישות במהלכן מסר שתי בדיקות שתן שהצביעו על שימוש בסמים.
בית המשפט לתעבורה זקף לחובת הנאשם את העובדה שהוא הפסיק את טיפוליי הגמילה מסמים, וציין במפורש כי עונש המאסר בפועל מאחורי סורג ובריח יכל להימנע לו הנאשם נמצא מתמיד בהליך הגמילה בו החל. בסופו של יום גזר עליו בית המשפט את העונשים הבאים: מאסר בפועל לתקופה של 8 חודשים, מאסר על תנאי, פסילה לתקופה של 4 שנים מיום שחרורו מהמאסר, ופסיל